Az Erőforrás Szociális Szövetkezet nagyobb létszámban munkavállalókat biztosít.

Ügyfélszolgálat

+3612251533 | +36204095594 

Nyitva tartás

H-P 10:00-15:00

a

atipikus_header

Atipikus foglalkoztatási formák

Ez idáig rendben, de ki érti ezt a mondatot valójában?

Atipikusnak nevezzük azokat a foglalkoztatási formákat, amelyek eltérnek a határozatlan idejű, hagyományosan alkalmazott munkaviszonyban történő teljes munkaidős foglalkoztatástól. Ilyenek például (a teljesség igénye nélkül):

Diákmunka:

A diákmunka diákok által végzett tevékenység, amely nem csupán idényjelleggel, hanem egész évben végezhető, más munkával egyenértékű minőséget rejtő fogalom. A diákmunka egy olyan foglalkoztatási forma, amely nappali tagozatos diák- vagy hallgatói jogviszony megléte, tehát érvényes nappalis diákigazolvány birtokában végezhető, szülői engedéllyel akár már 16 éves kortól is. A diákokat érdemes iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatni, hiszen ilyenkor a munkáltatói járulékok mértéke 0 Ft, ami rendkívül kedvező a munkaadó számára. A munkáltató további előnyei, hogy kizárólag a teljesített munkaórák után kell munkabért fizetnie, nincs fizetett szabadság, betegszabadság, fizetett ünnep vagy felmondási idő. A diákok többnyire órabérben dolgoznak, hiszen nem mindig van szükség teljes idejű foglalkoztatásukra. Diákokat alkalmaznak még a vállalatoknál hirtelen felmerült munkafolyamat elvégzésére, idényjellegű munkák esetén és szabadságolások idején is. A diákok azért kedvelik az iskolaszövetkezeten keresztül való munkavállalást, mert megbízható helyeken dolgozhatnak, változatos munkák közül válogathatnak teljes jogi és pénzügyi biztonság mellett.

Munkaerő-kölcsönzés:

A munkaerő-kölcsönzés egy olyan háromoldalú megállapodás, amikor a munkáltatói jogokat közösen gyakorolja a kölcsönző és a munkát biztosító cég (megbízó). A munkavállaló ilyen esetben a kölcsönző cég állományába kerül, a bért tőlük kapja, de a munkavégzés a megbízó érdekében, a megbízónál történik. A kölcsönző cég feladata, hogy felkutassa a megfelelő munkavállalókat, és a megbízó helyett ellássa a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó valamennyi adminisztratív és pénzügyi feladatot. A munkaerő-kölcsönzés kiváló megoldás, ha ingadozik a munkaerő-igény vagy nincs a cégnél a munkaügyi adminisztrációt ellátó HR osztály. A cégek szeretik a kölcsönzést létszámstop esetén is vagy akkor, ha házon belül nincs megfelelő kapacitás és idő a szükséges létszám toborzásához, felvételéhez.

Egyszerűsített foglalkoztatás:

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy költséghatékony és rugalmas foglalkoztatási forma, melynek fogalma összefonódott az alkalmi munkával. Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkára és bármilyen egyéb alkalmi munkára. Esti- és levelező tagozatos diákoknak, valamint felnőtt munkavállalóknak kiváló lehetőség a munkavégzésre.

Munkaerő-közvetítés:

A munkaerő-közvetítés esetén a közvetítő cég feladata, hogy az adott pozícióra az előzetesen egyeztetett elvárásokkal és feltételekkel megtalálja a megfelelő jelöltet, aki aztán a megbízóval köt szerződést. A munkaerő-közvetítés a megfelelő megoldás, ha a megbízónak nincs saját HR munkatársa vagy nincs ideje foglalkozni a kereséssel de az is lehet, hogy azt sem tudja, hogy fogjon bele a keresésbe. Előfordulhat az is, hogy régóta eredménytelenül keresi a megfelelő munkatársat vagy többször csalódott a kiválasztási folyamat során. Egy munkaerő-közvetítő ilyenkor leveszi a terhet a megbízó válláról és garan garanciavállalás mellett, rövid időn belül felsorakoztatja a lehetséges jelölteket.

Töltse le a részletes Atipikus foglalkoztatás kisokosunkat!