Az Erőforrás Szociális Szövetkezet nagyobb létszámban munkavállalókat biztosít.

Ügyfélszolgálat

+3612251533 | +36204095594 

Nyitva tartás

H-P 10:00-15:00

a

Tájékoztató szociális szövetkezeti tag jogviszonyban való foglalkoztatásáról az Erőforrás Szociális Szövetkezet ügyfeleinek

Mi ez a jogviszony?

Ez a jogviszony nem munkaviszony. Ez azt jelenti, hogy nem vonatkoznak rá a munkaviszonyban megszokott szabályok, pl. a Munka törvénykönyve. A gyakorlatban:

a. Önnek nincs foglalkoztatási kötelezettsége. Ha nincs szükség egy dolgozó munkájára, akkor
fizetés nélkül hazaküldhető.
b. A dolgozó nem jogosult fizetett távollétekre, mint pl. szabadság, fizetett ünnep vagy táppénz.
Ön csak a ledolgozott órákért fizet.
c. A dolgozókra nem vonatkoznak a minimálbér vagy a munkaidő szabályai.

Kit alkalmazhatok ebben a jogviszonyban?

Ebben a jogviszonyban csak olyan, szövetkezeti formában működő szervezet foglalkoztathat, amelyik a cégformája „szociális szövetkezet”. Közvetlenül Ön nem foglalkoztathat ilyen jogviszonyban senkit, ezt csak szociális szövetkezetek tehetik. Fontos, hogy a foglalkoztatott személyeknek regisztrált álláskeresőknek kell lenniük, és –néhány kivételtől (pl. egyszerűsített foglalkoztatásban való részvétel, vagy őstermelői jogviszony) eltekintve- egyéb jövedelemszerző tevékenységük nem lehet. Aki nem rendelkezik a munkaügyi központ által kiállított, az álláskeresői státuszát igazoló Hatósági Bizonyítvánnyal, ilyen módon nem foglalkoztatható.

Mennyi időben foglalkoztathatom a dolgozókat?

A dolgozók munkaidejét jogszabály nem szabályozza. Mind a heti, mind a napi munkaidő hossza kötöttségek nélkül szabadon meghatározható. Azonban figyelni kell rá, hogy a dolgozók számára kifizetendő havi bruttó juttatás nem haladhatja meg a havi minimálbér összegét. (2015-ben a 105.000.- Ft-ot) A dolgozók csak annyi időben és akkora órabéren foglalkoztathatók, hogy ezt a havi maximumot ne lépjék túl.

Mennyi lesz a dolgozók nettó juttatása?

A dolgozók bruttó juttatásából 16% személyi jövedelemadót, és 10% nyugdíjjárulékot kell levonnunk. A 26% levonása után a dolgozók maximum 77.700.- Ft-ot fognak megkapni.

Mire való ez a jogviszony?

A tagi munkavégzés általában a nagy élőmunka igényű, de alacsony termelékenységű, alacsony hozzáadott értékű tevékenységek elvégzésére megfelelő. A kifizethető maximális bruttó juttatás nem haladhatja meg naptári havonként a mindenkori minimálbér, 2015-ben a 105.000.- Ft-ot. Ebből 26% adót és járulékot vonunk le a munkavállalótól. (16% SzJA, 10% nyugdíjjárulék)

Miért előnyös ez a foglalkoztatási forma?

Ebben a foglalkoztatási formában a foglalkoztatót összesen (2015-ben) havi 6.930.- Ft egészségbiztosítási járulék terheli, melyet a foglalkoztatás első évében az állam 100%-kal, 2. évében 75%-kal, 3. évében 50%-kal és 4. évében 25%-kal támogat. Ez az összes foglalkoztatási forma közül a foglalkoztató számára a legolcsóbbá teszi ezt a fajta foglalkoztatást.

Töltse le a részletes tájékoztatónkat!